Vi äter sämre än vi tror




Så många som 70 procent av svenskarna tycker att vi äter en varierad kost. Men bara tio procent av oss äter 500 gram frukt och grönt om dagen som Livsmedelsverket rekommenderar. Och endast sju procent har fisk på tallriken tre gånger i veckan som rekommenderas. Det visar en färsk opinionsundersökning från Sifo.


Undersökningen, som är gjord på uppdrag av Svensk Egenvård, baserar sig på intervjuer med 1000 personer i åldrarna 15 år och uppåt. Den presenterades under tisdagen vid ett vetenskapligt seminarium som hölls i Läkaresällskapets lokaler.

-Vi ville ta reda på vad svenska folket åt för mat och kosttillskott. Efter att ha fått resultatet anser vi att Livsmedelsverket bör ta sitt ansvar och utveckla de nationella kostråden, säger Ingrid Atteryd, vd för Svensk Egenvård.

Andra talare vid tisdagens seminarium ”Vitaminer och omega 3 i sjukvårdens tjänst, var Charloitte Erlanson- Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet, Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi vid Karolinska institutet samt Ulf Risérus, docent i klinisk nutrition vid Akademiska sjukhuset.

Alla var överens om att näringen i första hand bör komma från maten men att tillskott kan behövas för de som inte får i sig tillräckliga mängder av de nödvändiga näringsämnena.

-Det är alarmerande att så många äter så dåligt. Det ankommer på Livsmedelsverket att sänka ohälsotalen hos befolkningen och säkerställa ett mer allsidigt näringsintag. Det kan ske genom att stimulera befolkningen att äta en mer allsidig kost alternativt rekommendera tillskott, betonade Ingrid Atteryd.

Källa: Newsdesk


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0