Didriksons

 

 

I Höst vill jag löpträna i Vector Women's Top, bära med mig skolböckerna i en Messenger och hålla mig torr från höstregnet i ett Sky Women's Set. Alla från Didriksson och de står högst upp på min önskelista.


Höst = Nyheter i träningsgarderoben


Jag älskar hösten!

Det är som en nystart med ny frisk luft och energigivande färger. Men framförallt så fullkomligt chockas sportbutikerna av nya underbara tillskott. Samma sak här, massor med färg och fullt med energi.

Bilder: Stadium.se

Enjoy!


Ännu en fruktdryck - Firefly


Bild: Firefly


Hyllorna ute i butik är redan fullproppade med smoothies, energidrycker och vitaminboostare.

Men det finns ändå fler som vill vara med och trängas. Denna kostar ca 29 kr i butik.

Firefly, är en fruktdryck som finns i fem olika samaker och som ska få din skärpa att bli skarpare på fem olika vis. Just nu så kan du även vara med och tävla HÄR!

Reportage - Helhetspraktiken

 
Bilder är lånade av Helhetspraktiken
Reportage av: Linda Dahlqvist



När Ewa Röjestål, 45, kom in i ett behandlingsrum för Shiatsu första gången, kändes det som att hon hittat hem. Ett lugn infann sig i själen som gjorde att hon kunde återfå fokus och samla ny energi. I dag har hon en egen praktik hemma i sitt hus på Granvägen i Gävle där hon får arbeta med det hon brinner för allra mest.

- Shiatsu har givit mig en helt ny syn på livet. Jag provade några andra behandlingsmetoder innan, men ingen av dem kändes lika rätt, säger Eva.


Vi sitter på hennes lilla praktik, som ligger i källaren i huset. De dominerande färgerna är grönt, rött och orange.

- Eftersom rummet ligger i öster- till söder läge, vilket har en koppling till Feng Shui. Men det gröna finns också här för att det är lugnande och rogivande. Allt för att skapa en balans och harmoni i rummet, berättar Eva.

På skrivbordet framför henne finns en karta över olika behandlingszoner och akupunkturpunkter på kroppen. Bakom henne finns en röd bokhylla med en massa diplom från olika utbildningar och på hyllorna under en massa olika kosttillskott och örtmediciner.

  

En ny karriär

I 20 år bestod Ewas vardag av deadlines, stress, krav och högt tempo. Jobbet som journalist vart för mycket till slut och i dag ser vardagen helt annorlunda ut.

- Jag har aldrig ångrat mitt val, för de är det här som jag mår bra av och det här som jag brinner för, säger hon med ett leende.

Shiatsu är en kraftfull japansk kroppsterapi med rötterna i den kinesiska medicinen. Den har samma bakgrund som den mer kända akupunkturen, skillnaden är att man inte använder nålar. Metoden påvisar gynnsamma effekert vid många symptom, till exempel sömnproblem, utbrändhet, migrän, spänningar i nacke och axlar, ledbesvär samt mag- och tarmbesvär.

Ewa jobbar inte bara med shiatsun. TCM (traditionell kinesisk medicin), har en viktig betydelse i alla hennes behandlingar. Qigong, öronakupunktur och spikmatta är tre andra exempel på behandlingar som Ewa använder sig av.

- Det handlar om att hela människan ska må bra, även om man har en sjukdom så ska man kunna ha hälsan i behåll.

När Eva bestämde sig för att göra detta karriärs byte var reaktionerna från vänner och bekanta bara positiva.

- Den vanligaste kommentaren har varit att dom tycker att jag är modig som vågar bryta mig loss och starta något helt nytt och eget. Alla har varit väldigt stöttande och uppmuntrande.

Just vänner och familj är något som hon sätter högt upp på listan över vad som är viktigt här i livet.

- Men cappucino är också något som behövs för att jag ska känna sig helt nöjd och må bra, skrattar hon.

Just den känslan, att må bra, är något som verkligen genomstrålar hela atmosfären i källaren på Granvägen. När man öppnar dörren känns det inte som att kliva ner i en källare. Snarare möts man av en österländskatmosfär med tavlor, ljusgråa draperier och röda små detaljer som fleecefilten som ligger över korgfotöljen i väntrummet.

Det står te och kaffe framdukat på en liten bokhylla i furu som även innehåller broschyrer om olika behandlingsmetoder, som spikmatta, detox och TCM. I bakgrunden hörs toner från österländska instrument.



Det som förändrade Evas liv

Helomvändningen kom för elva år sedan, då Ewa skulle föda sin dotter, vilket visade sig bli mer komplicerad än de först anat.

- Det var nära att jag och min dotter inte skulle överleva förlossningen. Men mot alla odds så kämpade vi oss igenom den tillsammans.

Dock fick detta sina följder. I sju år gick Ewa i ovisshet om hennes dotter hade fått en hjärnskada vi födseln. Läkare kom hem till dem, gjorde olika tester och det var en hel del tid som fick spenderas på sjukhus. Allt detta gjorde att Ewa var tvungen att söka nya vägar för att orka med.

Hon provade först rosenmetoden och sedan aromaterapi, men ingen av dessa kändes helt rätt. Men hon blev rekommenderad shiatsun.

- Det kändes som att jag hittat hem. Lugnet som infann sig i kroppen och lyckan jag kände var obeskrivlig.

Efter att hon tagit den första behandlingen så bestämde hon sig för att hon ville veta mer om denna metod. Så hon tog en grundkurs och flera behandlingar. Hon märkte att energin och balansen i kroppen kom tillbaka.

- Jag fastnade för helheten i behandlingen. Den avstressande effekten och att den är en del av TCM som behandlar hela individen.


Möten med människor

Idag är Ewa diplomerad shiatsuterapeut och diplomerad energimassör. Utbildad vid Shiatsu Akademien i Sverige och Belgien. En treårig utbildning som innehöll bl a shiatsu, öronakupunktur, Chi Nei Tsang (kinesisk massage för kroppens inre organ), koppning -bindvävsmassage, Kinesisk örtmedicin samt qi gong och meditation.

En vanlig dag på jobbet består idag av att kolla sms och mail för eventuella frågor och bokningar. Samt att ge olika behandlingar och samtal om hälsa.

- Jag väljer mycket själv hur mina dagar ska se ut, antingen så lägger jag bokningarna förmiddag eller eftermiddag/kväll. Ingen dag är den andra lik, det är ju det som är charmen med det här jobbet.

Till Ewa kommer människor med alla möjliga problem och åkommor.

- Vissa vill bara komma hit för att förebygga sin hälsa och ge sig själva en lugn stund för att ladda batterierna. Medans andra har verkliga problem. Ett exempel just nu är pollen. Det vanligaste jag behandlar dem med, är olika örtmediciner för att stärka deras immunförsvar Men shiatsun är den populäraste av alla behandlingar.

Exempel på några som fått hjälp av Ewa är tre medelålders kvinnor som haft problem med ledbesvär, klimakteriebesvär och nackspärr. Även om det handlar om en helhet så kan man med andra ord behandla specifika åkommor och lindra dessa.

Men det bästa hälsotipset som Ewa vill dela med sig av, är att vara noga med sömnen.

- Återhämtningen är jätteviktigt för att skapa balans i kroppen. Se till att få de timmar som du behöver för att känna dig utvilad och för att kroppen ska kunna återhämta sig på bästa sätt.


Fakta om shiatsu

Metoden förbättrar hälsan genom att lindra stress och lugna nervsystemet, stimulera immunförsvaret och cirkulationen samt balansera hormonbalansen.

Shiatsu är en väletablerad behandlingsmetod och en naturlig del av vården i stora delar av världen. I USA, England, Tyskland, Schweiz, Italien och Australien är det vanligt att man har sin egen shiatsuterapeut. Även i Sverige blir shiatsu allt populärare tack vare de goda resultat som uppnås.

Behandlingen utförs traditionellt på en speciell japansk futon-madrass på golvet. Du behåller kläderna på.


Reportage - SjälaRum


Bild: Hälsoblogg.com
Reportage av: Linda Dahlqvist



Med en tydlig karriär som sjuksköterska, levde Angelica Rassmuson, 36 ett vanligt Svenssonliv. Hon valde att börja plugga vid sidan av arbetet och tränade på sin fritid för att hålla kroppen i trim. Men en natt på sjukhuset säger kroppen ifrån, energin är slut. Angelica måste hitta sin egen väg, för att komma tillbaka ut i arbetslivet.

- Jag var helt slut, kroppen löd inte hjärnans siglaner. Till och med att borsta tänderna var en kamp. Säger hon.

  

Angelica driver sedan tre år tillbaka, SjälaRum, som ligger på Alderholmen i Gävle. Efter att hon arbetat som sjuksköterska i 16 år.

- Jag satt på sjukhuset med matte c böckerna framför mig. Jag pluggade på deltid samtidigt som jag jobbade heltid på sjukhuset. Helt plötsligt vaknar jag av att jag slår huvudet i bordet jag sitter vid. Jag vaknar upp och ser på min kollega. Hon ser lika fundersam ut som jag, frågar hur det är med mig. Efter en stund förstår jag att jag är på jobbet och att kroppen verkligen har sagt ifrån.

Kroppen hade sagt ifrån och Angelica blev sjukskriven i fyra år.

- Det var dom bästa och värsta åren i mitt liv. jag hade en identitetskris, kroppen löd inte, det fanns ingen energi kvar.


Lugnande och balanserande

Dörrmattan bildar en soluppgång, som sprider ut sig över golvet som täcks av gråa stenplattor. En pall i smide med en violettkudde i sammet, står innanför dörren mot den lila väggen, nedanför den ovala spegeln med guldram.  Bredvid skohyllan står en stor vit orkidé på golvet.

Jag kliver in i nästa rum som är väntrummet, med ljust gräddvita tapeter, med guldblad som klättrar uppför väggarna. Vid skiljeväggen som delar rummet mellan väntrum och ett mindrekök, står två gröna sammetsfotöljer med ett litet vitbord i gammal stil, på bordet ligger en vit sten med budskapet, Välkommen.

Natur och vatten är ljud som strömmar ur den lilla stereon som står på ett annat bord i rummet. På låg volym, men ändock så att man hör den sådär lite i bakgrunden.

Dörren till behandlingsrummet är stängd, bokstäverna på den frostade glasrutan formar, SjälaRum.

Jag sätter mig i en an de gröna fåtöljerna och får en liten minipaus innan Angelica är klar med sin kund. En för mig välbehövlig paus, då jag kommit direkt från en häktisk fyra-rusning  med resenärer vid centralen. Det känns som att någon har tryckt på paus, som att jag stigit in i en annan värld. För just nu känns alla stressade människor väldigt långt borta.

Angelica kommer ut från behandlingsrummet med ett leende på läpparna. Det verkligt lyser om henne, hon förmedlar en helt underbar energi i rummet som får mig att känna mig lugn. Hennes kund tackar för sig och ger mig ett leende även hon, innan hon lämnar SjälaRum för den här gången och ger sig ut i eftermiddagsstressen igen.

Jag går in i behandlingsrummet med Angelica och vi sätter oss i en varsin mörklila sammetsfåtölj. Hon häller upp vatten i två glas och jag tar en klunk.


Helingen blev ingången till ett nytt liv.

Helingen har varit med sen hon var barn, utan att hon egentligen visste om att hon verkligen hade gåvan. När hennes farmor hade ont i huvudet så lade Angelica sina händer där, och lindrade farmors värk.

- När jag var barn trodde jag att de var magi. Jag var helt övertygad om att jag hade magiskahänder.

Enligt beskrivningen på SjälaRums hemsida, beskrivs Healingen enligt följande. Själva ordet healing kommer från engelskan och betyder helande/läkande Det är ingen mirakelmetod. Det handlar om energi - en utvecklingsprocess som förenar människans alla delar: fysiska, psykiska, emotionella och själsliga. Vilket leder till integrering och balans med varje del.

Angelica gick kurser i feng shui, aromaterapi och healingen plus en starta eget kurs. Hon hittat lokalen, rustade upp den och öppnade SjälaRum.

- Namnet SjälaRum kom till mig i en meditation. Jag bestämde mig för att skriva upp SjälaRum och flera andra exempel på namn. För att visa mina vänner och min familj, så att de kunde komma med förslag och åsikter. Alla tyckte att SjälaRum var rätt.

Angelica bär en lila piké och jeans, just den lila färgen genomsyrar hela behandlingsrummet. Väggarna, filten på massagebänken, fotöljerna och lampskärmar. I bakgrunden finns den lugna och harmoniska musiken.

- När man har balans mellan kropp och själ med en energi och en nyfikenhet, då har man hälsan enligt mig. Vi måste unna oss "godisdagar" och bara ligga på soffan och slappa ibland. Det handlar om att man ska lyssna på kroppen.


Skapar möjligheterna

Just "flumstämpeln" har Angelica fått kämpa emot, inte minst från sin familj.

- Dom förstod inte varför jag skulle ge upp en karriär och ett välbetalt arbete för att börja med Healing. Jag sa bara, finns inte marknaden så ska jag skapa den. Redan första månaden hade jag 14 nya kunder.

Det finns många skeptiker i den här världen, men dessa ser hon inte som något hinder.

- Skeptiker ger mig energi! Jag fråga dem om de någonsin sett en tanke, en känsla eller luften vi andas. Alla är överens om att det finns energi i maten vi äter, men den ser vi inte, den finns bara där. På samma sätt är det med vår kropp, det behövs elektrisitet för att hjärtat ska kunna slå. Det är vi också överens om, man ska aldrig döma något som man aldrig har testat.

Det har varit allt ifrån män från hockeyvärlden och VD.ar från olika företag, till barn på 9 år och mormor på 75 år, på healing hos Angelica.


  

En typisk dag på jobbet

- Den ena dagen är aldrig den andra lik, jag är just nu friskvårdsansvarig för ett EU-projekt. Så jag har konsultationer och samtal med klienter från detta projekt just nu. Samtidigt har jag mina egna kunder som kommer hit på sina behandlingar. Jag kommer även att hålla föreläsningar om Aromaterapi i det här Eu-projektet. Hoppas även på att få hålla en om Healingen med.

Just Healingen är den behandlingen som är mest bokad.

- Många som har fått klassisk massage blir nyfikna och vill prova på andra behandlingar. Så mina kunder går från Massagekunder till Healing och så vidare.

  

Nyfikenheten driver Angelica

För Angelica är böcker något som hon verkligen inte kan leva utan.

- De är ett måste, men inte skönlitteratur utan fakta böcker. Det kan vara vad som helst, hur fungerar en bil? eller något annat i teknikväg.

Ett av hennes favoritcitat kommer från Albert Einstein, "vore det inte för min fantasi, skulle inget av det jag åstadkommit varit möjligt"

- Om jag skulle få träffa någon som inte lever längre så skulle det utan tvekan vara han, säger Angelica med ett leende.

Papper, penna och mobilen andra saker som hon ser som en självklarhet till sin nyfikenhet.

- Min nyfikenhet, den skulle jag inte heller kunna vara utan. Det är den som driver mig i allt jag gör, både privat och i mitt arbete.

Jag slås av hennes säkerhet och lugn. Hur hon griper tag i mig med sitt sätt att vara i rummet och att hon även får mig att bli lugn. Trots att jag inte provat på någon behandling utan vi bara sitter där och pratar.

Hur kan en människa som gått igenom så mycket på 36 år, hålla ihop och orka med att fortfarande vara på topp?

- Att gå på känslan, att lyssna på kroppen det är vad jag alltid försöker att göra. För när det känns rätt så är det oftast rätt för en själv. Ha tydliga mål och visioner, men försök aldrig ändra på dig själv. Vi är redan perfekta precis som vi är, varför skulle vi vilja ändra på det? Säger hon med ett leende.


Hildur - Augusti rea




Passa på att fynda ekologiska och rättvisemärkta kläder!
Hos Hildur.se

Spikmatta - Light




Först kom Cola light, sedan Bregott mellan och nu kommer storsäljaren, som varit 2009 års stora hälsoboost - Spikmattan i en light variant.

Vattumannen.se kan man hitta följande information om den. Där kan du även beställa en om Lightmattan kan vara något för dig?

Shakti Light är framtagen som en lightmatta för nybörjare, för dem med känsligt nervsystem och för de som vill ha en mildare behandling. Med fler piggar känns den lättare att använda på sätet, i ansiktet och på magen. Genom att man fördelar kroppsvikten på ett större antal piggar blir effekten svagare. Shakti Light har över 8000 piggar.


Shakti spikmatta frisätter stora mängder endorfiner (kroppens lyckohormoner) samt lugn-och-ro- hormoner som ger kroppen återhämtning och vila.


Spikmattan ökar blodcirkulationen och syreupptagningen.

Används vid låg energinivå, hög stressnivå, sömnbesvär, spänningar, ryggskott, ischias, migrän, depression m.m.


RSS 2.0