Reportage - Helhetspraktiken

 
Bilder är lånade av Helhetspraktiken
Reportage av: Linda Dahlqvist



När Ewa Röjestål, 45, kom in i ett behandlingsrum för Shiatsu första gången, kändes det som att hon hittat hem. Ett lugn infann sig i själen som gjorde att hon kunde återfå fokus och samla ny energi. I dag har hon en egen praktik hemma i sitt hus på Granvägen i Gävle där hon får arbeta med det hon brinner för allra mest.

- Shiatsu har givit mig en helt ny syn på livet. Jag provade några andra behandlingsmetoder innan, men ingen av dem kändes lika rätt, säger Eva.


Vi sitter på hennes lilla praktik, som ligger i källaren i huset. De dominerande färgerna är grönt, rött och orange.

- Eftersom rummet ligger i öster- till söder läge, vilket har en koppling till Feng Shui. Men det gröna finns också här för att det är lugnande och rogivande. Allt för att skapa en balans och harmoni i rummet, berättar Eva.

På skrivbordet framför henne finns en karta över olika behandlingszoner och akupunkturpunkter på kroppen. Bakom henne finns en röd bokhylla med en massa diplom från olika utbildningar och på hyllorna under en massa olika kosttillskott och örtmediciner.

  

En ny karriär

I 20 år bestod Ewas vardag av deadlines, stress, krav och högt tempo. Jobbet som journalist vart för mycket till slut och i dag ser vardagen helt annorlunda ut.

- Jag har aldrig ångrat mitt val, för de är det här som jag mår bra av och det här som jag brinner för, säger hon med ett leende.

Shiatsu är en kraftfull japansk kroppsterapi med rötterna i den kinesiska medicinen. Den har samma bakgrund som den mer kända akupunkturen, skillnaden är att man inte använder nålar. Metoden påvisar gynnsamma effekert vid många symptom, till exempel sömnproblem, utbrändhet, migrän, spänningar i nacke och axlar, ledbesvär samt mag- och tarmbesvär.

Ewa jobbar inte bara med shiatsun. TCM (traditionell kinesisk medicin), har en viktig betydelse i alla hennes behandlingar. Qigong, öronakupunktur och spikmatta är tre andra exempel på behandlingar som Ewa använder sig av.

- Det handlar om att hela människan ska må bra, även om man har en sjukdom så ska man kunna ha hälsan i behåll.

När Eva bestämde sig för att göra detta karriärs byte var reaktionerna från vänner och bekanta bara positiva.

- Den vanligaste kommentaren har varit att dom tycker att jag är modig som vågar bryta mig loss och starta något helt nytt och eget. Alla har varit väldigt stöttande och uppmuntrande.

Just vänner och familj är något som hon sätter högt upp på listan över vad som är viktigt här i livet.

- Men cappucino är också något som behövs för att jag ska känna sig helt nöjd och må bra, skrattar hon.

Just den känslan, att må bra, är något som verkligen genomstrålar hela atmosfären i källaren på Granvägen. När man öppnar dörren känns det inte som att kliva ner i en källare. Snarare möts man av en österländskatmosfär med tavlor, ljusgråa draperier och röda små detaljer som fleecefilten som ligger över korgfotöljen i väntrummet.

Det står te och kaffe framdukat på en liten bokhylla i furu som även innehåller broschyrer om olika behandlingsmetoder, som spikmatta, detox och TCM. I bakgrunden hörs toner från österländska instrument.



Det som förändrade Evas liv

Helomvändningen kom för elva år sedan, då Ewa skulle föda sin dotter, vilket visade sig bli mer komplicerad än de först anat.

- Det var nära att jag och min dotter inte skulle överleva förlossningen. Men mot alla odds så kämpade vi oss igenom den tillsammans.

Dock fick detta sina följder. I sju år gick Ewa i ovisshet om hennes dotter hade fått en hjärnskada vi födseln. Läkare kom hem till dem, gjorde olika tester och det var en hel del tid som fick spenderas på sjukhus. Allt detta gjorde att Ewa var tvungen att söka nya vägar för att orka med.

Hon provade först rosenmetoden och sedan aromaterapi, men ingen av dessa kändes helt rätt. Men hon blev rekommenderad shiatsun.

- Det kändes som att jag hittat hem. Lugnet som infann sig i kroppen och lyckan jag kände var obeskrivlig.

Efter att hon tagit den första behandlingen så bestämde hon sig för att hon ville veta mer om denna metod. Så hon tog en grundkurs och flera behandlingar. Hon märkte att energin och balansen i kroppen kom tillbaka.

- Jag fastnade för helheten i behandlingen. Den avstressande effekten och att den är en del av TCM som behandlar hela individen.


Möten med människor

Idag är Ewa diplomerad shiatsuterapeut och diplomerad energimassör. Utbildad vid Shiatsu Akademien i Sverige och Belgien. En treårig utbildning som innehöll bl a shiatsu, öronakupunktur, Chi Nei Tsang (kinesisk massage för kroppens inre organ), koppning -bindvävsmassage, Kinesisk örtmedicin samt qi gong och meditation.

En vanlig dag på jobbet består idag av att kolla sms och mail för eventuella frågor och bokningar. Samt att ge olika behandlingar och samtal om hälsa.

- Jag väljer mycket själv hur mina dagar ska se ut, antingen så lägger jag bokningarna förmiddag eller eftermiddag/kväll. Ingen dag är den andra lik, det är ju det som är charmen med det här jobbet.

Till Ewa kommer människor med alla möjliga problem och åkommor.

- Vissa vill bara komma hit för att förebygga sin hälsa och ge sig själva en lugn stund för att ladda batterierna. Medans andra har verkliga problem. Ett exempel just nu är pollen. Det vanligaste jag behandlar dem med, är olika örtmediciner för att stärka deras immunförsvar Men shiatsun är den populäraste av alla behandlingar.

Exempel på några som fått hjälp av Ewa är tre medelålders kvinnor som haft problem med ledbesvär, klimakteriebesvär och nackspärr. Även om det handlar om en helhet så kan man med andra ord behandla specifika åkommor och lindra dessa.

Men det bästa hälsotipset som Ewa vill dela med sig av, är att vara noga med sömnen.

- Återhämtningen är jätteviktigt för att skapa balans i kroppen. Se till att få de timmar som du behöver för att känna dig utvilad och för att kroppen ska kunna återhämta sig på bästa sätt.


Fakta om shiatsu

Metoden förbättrar hälsan genom att lindra stress och lugna nervsystemet, stimulera immunförsvaret och cirkulationen samt balansera hormonbalansen.

Shiatsu är en väletablerad behandlingsmetod och en naturlig del av vården i stora delar av världen. I USA, England, Tyskland, Schweiz, Italien och Australien är det vanligt att man har sin egen shiatsuterapeut. Även i Sverige blir shiatsu allt populärare tack vare de goda resultat som uppnås.

Behandlingen utförs traditionellt på en speciell japansk futon-madrass på golvet. Du behåller kläderna på.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0