Omega-3 debatten - Artikel från svt.se



Här nedan kommer ett "inlägg" om Omega-3. Jag har lånat den rakt av svt.se, då jag vill att alla mina läsare skall uppmärksamma detta. Det visades i Uppdrag granskning förra veckan. Men om någon har missat det så kan ni läsa mer om detta här nedan i artikeln.



UG avslöjar hur svenska fiskare säljer sina fiskerättigheter i Sverige och sedan registrerar sina båtar utanför EU för att fortsätta fiska på ockuperat område utanför Västsaharas kust. Med moderna båtar kan de fånga upp uppemot 600 ton per dag. Men vad händer med fångsten sen?


Enligt fiskarna själva stannar den hos lokalbefolkningen.
- Allting går in till marockanska hamnar och hamnar i Marocko, säger Ove Ahlström från Göteborg som numera fiskar på kvoter utdelade av Marocko i Västsahariska Dahkla.


Vad blir det av den sen?


- Den blir i burkar för det mesta eller så blir det färskvara, de har en massa konservindustrier, säger han.

Men när reportageteamet följer lastbilarna som transporterar fisken från de skandinaviska båtarna visar det sig att de inte alls körs till de lokala filé- och konservfabrikerna.


DET ÅKER ISTÄLLET
till den Västsahariska huvudstaden Layonne till de norskledda företaget KB Fish. Där pressas fisken ner till Omega3-rik olja för att sen skeppas till Norge.


Men hanteringen är känslig. Inte bara för att fisken är fångad i ockuperat vatten utan också för att den skulle kunnat förse Afrikas befolkning med protein. Idag uppskattar FN:s matorganisation FAO att 250 miljoner människor i Afrika lider av undernäring.


DEN ÅTRÅVÄRDA
fiskoljan utgör basen i kosttillskottet Omega-3 som sägs bota alltifrån demens till hjärt- och kärlsjukdomar. Och Omega3-marknaden har fullkomligt exploderat i Västvärlden de senaste åren. Men för att producera Omega-3 krävs mycket fisk. Bara för att fylla en burk går det åt 600 sardiner.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0