Konditionsträning ökar hjärtats självreglerande funktion hos män



Det är fastställt att det autonoma nervsystemet, som styr funktioner i till exempel hjärtat, levern och magen, spelar en viktig roll för att skydda hjärtat.

Träning tros trigga det autonoma nervsystemet att minska hjärtfrekvensen, vilket innebär att den så kallade RR-intervallvariationen (RRV)ökar.
RRV avser längden på intervallerna mellan de fortlöpande R-taggarna, det vill säga hjärtslagen, som man ser på ett EKG. Ett lågt RRV-värde associeras med ökad risk för kärlsjukdomar.

Den här studien utvärderade vilken effekt konditions- respektive styrketräning har på hjärtats självreglerande funktion. 149 friska personer i 20 till 40-årsåldern delades slumpvis in i två grupper, varav den ena tränade styrketräning i 12 veckor och den andra konditionsträning under samma period.

Hjärtfrekvensen mättes vid tre tillfällen: innan och omedelbart efter träningen, och sedan efter en fyra veckor lång period då deltagarna hade totalt träningsförbud.

Resultatet visade att de som tränat konditionsträning fick en lägre hjärtfrekvens och att RRV-värdet därmed höjdes, medan styrketräningen inte gav någon positiv effekt avseende hjärtfrekvensen.

Undersökningen bekräftade också att kondition är en färskvara. Vid mätningen efter den fyra veckor långa viloperioden hade de positiva effekterna av konditionsträningen utraderats helt hos männen.

Det visade sig också att könstillhörighet spelade en avgörande roll för resultatet. Konditionsträningens ökade effekt på hjärtats sjävreglerande funktion kunde bara ses hos männen i undersökningen. Varför kvinnorna inte fick samma träningsfördelar återstår att utröna

Källa: American Journal of Public Health 99(5): 921-8 (May 2009).

Kommentarer
Postat av: emelie

Intressant inlägg!

2009-05-27 @ 20:44:11
URL: http://emeets.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0