Medelhavsdiet är bäst för hjärta och kärl.



En nyligen genomförd analys av sambandet mellan kost, kostmönster och risk för hjärtsjukdomar visar att en medelhavsdiet är bäst för hjärta och kärl.

Medelhavsdiet förknippas med vin, olivolja, grönsaker och nötter.  

En forskargrupp vid McMaster-universitetet i Kanada har analyserat närmare 200 studier för att finna ett samband mellan kost som stärker hjärt-kärlhälsan respektive ger ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.  

Analysen visar att det finns starka samband för att grönsaker och nötter ger skydd mot hjärtsjukdomar, medan risken för hjärt- och kärlsjukdom ökar vid intag av transfetter och livsmedel med högt glykemiskt index.  

Mat som gör hjärta och kärl gott:
  • grönsaker
  • nötter
  • olivolja  


  • Undvik:

  • transfetter
  • raffinerat socker
  • bakverk
  • godis
  • läsk  


  •  

    Källa: Läkartidningen, studie: Mente A, de Koning L, Shannon HS, Anand SS. A systematic review of the evidence supporting a causal link between dietary factors and coronary heart disease. Arch Internal Med. 2009 167:659-69.


    Kommentarer

    Kommentera inlägget här:

    Namn:
    Kom ihåg mig?

    E-postadress: (publiceras ej)

    URL/Bloggadress:

    Kommentar:

    Trackback
    RSS 2.0