Kaffe eller inte kaffe?




Ska man dricka Kaffe eller inte? Denna fråga dyker upp titt som tätt i media. Ena dagen är det larm om att det är farligt och för höga doser är dödligt. För att nästa dag visa på alla bra egenskaper som kaffet har. Men om vi nu går in på ren fakta.

Ett extremt stort intag, (runt tio koppar på kort tid), ger förgiftningssymtom som kräkningar, feber, frossbrytningar och förvirring. 10 g är den dödliga dosen för en människa. Det innebär att du måste dricka 100 koppar på en o samma kafferast (!). Allvarligt, finns det någon som gör det? Med andra ord, de finns mycket annat som är farligare än att ta en kopp kaffe på rasten.

Det positiva är att koffein stimulerar tankeförmågan samt motverkar dåsighet och trötthet. Koffeinet ökar också den intellektuella kapaciteten och förbättrat associationsförmågan. Vi uppfattar dessutom stimuli från våra sinnen bättre och den motoriska förmågan förbättras. Dessa effekter kommer efter en eller två koppar kaffe. Vilket kanske är den vanligaste konsumtionen vi svenskar har?

Forskningen har de senaste 30 åren försökt påvisa att kaffe, och koffein i synnerhet, är boven bakom att vi drar på oss hjärtproblem, fosterskador, cancer i bukspottskörteln och ett halvdussin andra sjukdomar.
Bevisen för detta har dock hittills varit motsägelsefulla och kliniska rapporter har snarare väckt fler frågor än vad de kunnat svara på. 

På senare tid har många rapporter kommit som ger grönt ljus för kaffe, förutsatt  att du dricker med måtta. Det enda som experter, åtminstone i USA, verkar överens om är att gravida kvinnor bör vara försiktiga med sitt intag av koffein.


Så vad drar vi för slutsatts av detta? Om man dricker kaffe med måtta och inte "överdricker", så är det ingen fara för din hälsa. Vi kan lugnt luta oss tillbaka och avnjuta en riktigt god kopp kaffe.

Källa: http://www.coffeenet.se/index.pab

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0