Har fett debatten nått sin peak?



Som jag tidigare skrivit om i inlägget - Dags att uppdatera kostråden? - så har fett debatten nått sin peak.
Det har nu hållits ett möte om detta och enligt Newsdesk så är detta resultatet...


Inställningen att mättat fett är farligt är grundbulten i Livsmedelsverkets grund för kostråden. Livsmedelsverket har sedan lång tid byggt sina kostråd på att det mättade fettet är farligt.

Därför ska till exempel inte barn som växer tillåtas äta smör eller dricka vanlig rödmjölk utan rekommendationerna säger att de ska äta lättmargarin och dricka lättmjölk eller vatten.


Som stöd för sin inställning har Livsmedelsverket för en tid sedan publicerat en lista om 72 studier som ska visa att mätta fett är farligt och åtta som ska påvisa att det inte är farligt.


Denna lista med studier har nu granskats. Ett utdrag ur den kommande artikeln: "Vi har nu studerat dessa listor och är bestörta. Antingen saknar de ansvariga basala kunskaper inom medicinsk vetenskap, eller också försöker de av olika skäl vilseleda oss."


- Det här är den kraftigaste kritiken av Livsmedelsverket som kostrådgivare som uppkommit, säger Lars-Erik Litsfeldt på LCHF Sweden AB.

Livsmedelsverkets kostråd som nu till stora delar visat sig sakna vetenskapligt stöd fortplantar sig till överviktiga, diabetiker, äldre, förskole- och skolbarn. Livsmedelsverket tvår sedan ett par år sina händer och menar att deras kostråd bara vänder sig till fullt friska, normalviktiga och motionerande människor.

Men i praktiken används deras kostråd till samtliga dessa grupper. Den här artikeln var därför en milstolpe i arbetet för bättre kostråd.

Det är också brådskande att jordbruksminister Eskil Erlandsson och hälsominister Maria Larsson tillsammans löser problemet med Livsmedelsverket som kostrådgivare.

Källa
Newsdesk


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0