Laxburgare med limeaioli
Antal portioner: 4
Burgare
500 500 g laxfilé
0.5 0.5 st gul lök
1 1 st ägg
0.5 0.5 dl matlagningsgrädde
Salt, efter smak
Peppar, efter smak
1.5 1.5 dl ströbröd
Smör till stekning
1 1 st mango
1 1 st rödlök
Grön sallad
1 1 st paprika
6 6 skivor lantbröd
Limeaioli
1 1 st äggula
1 1 dl olivolja
1 1 st limefrukt
1 1 st vitlöksklyfta
Salt
1 1 nypa socker
Gör så här
Limeaioli
1. Lägg en äggula i en skål och häll i olivolja droppvis under kraftig vispning.
2. Pressa i cirka 2 matskedar limesaft eller mer om man vill ha mycket syra.
3. Blanda ner finhackad vitlök.
4. Smaka av med salt och en nypa socker.
Burgare
5. Skär laxen i mindre bitar.
6. Lägg den i en matberedare tillsammans med hackad lök, ägg och matlagningsgrädde.
7. Kör till en fin färs.
8. Salta och peppra.
9. Forma till fyra rejäla burgare och vänd dem i ströbrödet.
10. Stek dem sedan gyllenbruna i smör, 3–4 minuter på varje sida.
11. Skär upp grönsakerna och lägg dem på brödet tillsammans med de nystekta laxburgarna, använd en hel brödskiva i botten och toppa med en halv.
12. Servera limeaiolin till.
13. Det är gott att även steka eller grilla brödet lite lätt.