Halländsk dinkelsallad - Sveriges nya landskapsrätter
Halländsk dinkelsallad
Halland är böljande åkrar med fylliga ax, färska räkor och nyfångad lax. Och den halländska flädern får vi inte glömma.
4 portioner
Du behöver
1 kg blåmusslor
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
3 dl hel dinkel
8 dl vatten
+ 1 1/2 msk konc grönsaksfond
300 g skinn- och benfri laxfilé
500 g räkor med skal
1 fänkål
1 ask körsbärstomater (250 g)
150 g sockerärter
2 msk finskuren gräslök
1/2 dl färskpressad citronjuice
3 krm chilipeppar
salladsskott och
dillvippor till garnering
olja, kallpressad rapsolja
salt, peppar
Flädersås
1 äpple, syrligt
2 dl lätt crème fraiche
1–2 msk konc fläderblomssaft
2 tsk äppelcidervinäger
Gör så här
- Börja med såsen. Dela, kärna ur och tärna äpplet. Blanda med crème fraiche, saft och vinäger. Ställ i kylen.
- Tvätta och skrubba musslorna – släng de som inte stänger sig då du knackar på dem. Likaså trasiga musslor. Skala och finhacka lök och vitlöksklyftor. Fräs i 2 msk olja i en kastrull 3–4 minuter. Lägg i musslorna och häll på vinet. Låt koka under lock 3–4 minuter, tills musslorna öppnat sig. Släng de som inte öppnat sig. Plocka upp musslorna och lägg ner dinkeln i musselspadet.
- Tillsätt vatten och fond och koka enligt anvisning på dinkelförpackningen. Låt svalna. Skär laxen i 2–3 cm stora tärningar. Skala räkorna. Ställ åt sidan. Ansa och skär fänkålen mycket tunt, hyvla den gärna på en mandolin. Skär tomaterna i hälften. Skär sockerärterna i hälften.
- Blanda den kokta dinkeln med fänkål, tomater, sockerärter, gräslök samt citronjuice och 3/4 dl kallpressad rapsolja. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Stek laxen runt om i en stekpanna i 1 msk olja. Krydda med chilipeppar, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.
- Lägg upp dinkelsalladen på ett fat eller i en skål och toppa med lax, räkor och musslor. Servera med flädersåsen. Garnera med salladsskott och dillvippor.
Receptet är hämtat ur boken "Sveriges nya landskapsrätter".
Kommentarer
Trackback