Forskning om Kost


Eftersom de flesta har svårt att hålla en diet på längre sikt har man i en studie undersökt vilken diet som minskar aptiten mest.

I en studie utvärderade forskarna deltagarnas självrapporterade hungerkänslor och registrerade samtidigt nivåerna av aptitreglerande hormoner hos deltagarna, vilka följde någon av dieterna: högt proteinintag-lågt kolhydratintag, högt kolhydratintag-lågt proteinintag eller högt fettintag-lågt kolhydratintag.

Forskarna lät 164 deltagare följa varje diet i sexveckors-perioder. Proteinet utgjorde 48 procent av kalorierna i proteindieten, kolhydraterna 58 procent i kolhydratdieten och fettet 48 procent i fettdieten.

Resultatet visade att proteindieten var den diet som gav minst hungerkänslor och var lättast för deltagarna att följa.
Däremot kunde forskarna inte se någon minskning av de hormoner som ökar aptiten och de minskade mättnadskänslorna hos deltagarna. Därmed kan forskarna heller inte förklara varför just protein minskar aptiten.

Viktigt att tillägga i sammanhanget är att det inte är någon god idé att dra ner alltför mycket på kolhydraterna. Det är visserligen effektivt ur viktminskningssynpunkt, men inte bra för hjärnan, som är kroppens främsta energislukare. Vi behöver alltså långsamma kolhydrater, det vill säga kolhydrater från fullkornsprodukter, rotfrukter, grönsaker och frukt, för att hjärnan ska fungera normalt.

Källa:
New England Journal of Medicine & American Journal of Epidemiology Advance

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0